26. 5. 2019

HARMAASIEPPO VAROSESSA

 
Paikallislehti Outokummun Seutu ja Janne Leppänen aloittivat kymmenen yleisimmän
lintulajin esitelmöimisen kyseisessä lehdessä kymmenenä eri juttu ja kuvasarjana.
Hovikuvaaja osallistuu omalta osaltaan  lehdelle kyseiset linnut kuvina tulevana kesänä.

Harmaasieppo kymmenes yleisin lintulaji Suomessa ja se tuotti jonkin asteista etsimistä kuvattavaksi.
 Oli meneillään viimeinen  sunnuntai jolloin lehteen piti olla kuva linnusta seuraavalla viikolla.
Sain puhelun Janne Leppäseltä, että joko olen saanut siepattua kuvan harmaasieposta.

Vastaus oli lyhyt, en. Janne oli löytänyt harmaasiepon Varosen entisen koulun tuntumasta
ja ei siinä mennyt kovinkaan pitkään tätä maallista aikaani, kun oli Jannen kanssa etsiskelemässä
missä harmaasieppo on. Janne ripeänä kulkijana kipaisi entisen koulun pihamaan lähelle
ja puhelimeni soi. Kännykkäni hälytysäänenä on käen kukunta metsän tuulen huminan säestyksellä.
Kännykkäni rupesi kukkumaan ja nyt en, toisin kuin muulloin, ruvennut autuaallisesti
kuuntelemaan kännykkäni kukuntaa vaan sipaisin vihreätä ja Janne kutsui entisen koulun luo.

Ja siellä harmaa käyskenteli ulkokatoksen lähellä jossa näyttää olevan harmaasiepon pesä.
Sain harmaasta muutaman kuvan ja näin hovikuvaajan kesä oli pelastettu.

   TEKSTI: JANNE LEPPÄNEN                             Kesälintu harmaasieppo
Harmaasieppo on yksi viimeisiä kesän kynnyksellä kotiin palaavia muuttolintuja. Afrikassa päiväntasaajan eteläpuolella talven viettäneellä pikkulinnulla voi olla takanaan 10 000km matka saapuessaan toukokuun lopulla pesimäalueelle.
Höyhenpuvun värikkyydellä harmaasieppo ei koreile. Koiras ja naaras ovat samannäköiset. Selkäpuoli on harmaanruskea ja alapuoli vaalea. Rinnassa ja kupeilla on heikkoa juovitusta. Läheltä katsoen voi erottaa usein hieman koholla pidettyjen otsahöyhenten tummat juovat. Sekä siipisulkien vaalea reunukset, joista ei kuitenkaan muodostu silmiinpistävää kuviota, kuten sukulaislaji kirjosiepon myöskin ruskeanharmaalla naaraalla.

Harmaasiepon äänet ovat vaimeita sirahduksia, kuten tsri ja tsi rih. Vaatimaton laulu ei kuulu kauaksi ja se koostuu edellä kuvattujen sirinöiden toistelusta. Pesän lähellä tai muuten hermostuessaan lintu varoittelee kuuluvammalla hii tsak tsak-sarjalla. Tästä äänestä lintu on saanut joissain murteissa käytössä olleen nimensä hiistakka.

Harmaasieppo on tunnettu myös paarmalinnun nimellä. Paarmat ovatkin harmaasiepolle mieleistä ravintoa. Laji on puhtaasti hyönteissyöjä, joka saalistaa lähinnä lentäviä hyönteisiä. Sieppo päivystää oksalla, rakennuksen räystäällä tai vaikkapa aitaseipään nokassa ja tekee täsmäiskuja ohilentävien hyönteisten perään. Tästä käytöksestään se onkin helpoin huomata.
Harmaasiepon pesä on heinistä, sammalista ja pienistä oksista tehty kyhäys. Oksan päällä löyhärunkoinen rakennelma ei pysy. Katkenneen pökkelön latva ja haljenneen puun kyljessä oleva ontelo ovat lajin luontaisia pesäpaikkoja. Rakennetussa ympäristössä harmaasieppo osoittaa suurta kekseliäisyyttä. Kaikenlaiset rakennusten kolot, ikkunalaudat tms. tasot kelpaavat. Pesä voi olla vaikkapa kuistilla roikkuvassa kukka-amppelissa! Kun mökkiläiset tulevat loman alettua kesäpaikalle ja pääsevät ihmettelemään erikoiseen paikkaan ilmestynyttä linnunpesää, niin rakentaja on hyvin usein juuri harmaasieppo.

Harmaasieppo on yleinen pihalintu niin maalla, kuin kaupunkien omakotitalo-alueilla. Maaseudulla se mielellään hakeutuu navettojen ja laitumien liepeille. Toisaalta harmaasieppo pesii kaikenlaisissa varttuneemmissa metsissä. Tiheikköisiä nuoria metsiä ja hämäriä kuusikoita se välttää. Saalistustapa vaatii valoa ja lentotilaa. Harmaasiepon paritiheydet ovat suuria vanhoissa lehtimetsissä, joista löytyy runsaasti pesäpaikaksi sopivia pökkelöitä. Toisaalta harvennettu kasvatusmännikkökin käy, kunhan löytyy jotain, minne rakentaa pesä.
Harmaasiepon Suomen pesimäkannaksi on 2006-2010 vuosien aikana tehdyssä Lintu-Atlas pesimälinnustokartoituksessa arvioitu 1,4 – 1,8 miljoonaa pesivää paria. Kanta on ollut vakaa ainakin viimeiset 30 vuotta.
Parimäärän perusteella harmaasieppo on Suomen 10. yleisin lintu. Kesän aikana Outokummun Seudussa esitellään Suomen 10 runsainta lintua. Seuraavassa osassa siis lintu, jonka sijoitus on yhdeksäs.


 

Tuleva pesäkö ?