7. 5. 2017
Mustaleppälintu ja leppälintu risteytyneet joskus kun oman lajin kumppani puuttui.
Hädissään ja lemmen hurmoksessa kaikki sumenee ja lemmitään lähimmän mahdollisen kanssa.
Näin ajattelen siksi kun Ruvaslahdella lentelee epämääräinen ja tunnistamaton lintu.

Kuvat otettu 7.5.2017 Ruvaslahdella

Seuraava teksti Janne Leppäsen joka valaisee asian täydellisesti.

 

                            Hovikuvaajalle kiitos, joka teki taas hyvän työn hakemalla hyvät kuvat. Kiitoksia kovasti!

Tornien taiston tiimellyksessä siis aluksi laulusta havaittiin lintu, jonka laulu sopii mustaleppälinnulle. Käytiin Ovaskaisen Juhan kanssa se nopeasti katsomassa, kun on meidän korkeudella harvinainen laji kyseessä. Nähtiin ja näytti siinä asennossa ja siinä valossa mustaleppälinnulta. Esan kuvat nähtyäni alkoi epäily elää, linnun vatsa on liian oranssi, joka kävisi paremmin tavalliseen leppälintuun. Kävin vielä tänään uudelleen paikalla minäkin. Näin ?-leppälinnun nyt läheltä ja hyvässä valossa ja on varmasti sama lintu, kuin jonka EsaJ kuvasi. Nimittäin aloin jo epäillä että onko siellä kaksi eri lintua. Nytkin lintu lauloi ja se kuulostaa yhä mustaleppälinnulta.


Lähetin kuvat harrastuskolleega Roni Väisäselle, joka on lintutieteen oikea ammattilainen ja tutkinut harvinaisia lintuja mm eri Euroopan maiden eläinmuseoiden näytteistä. Ronin mukaan tämän linnun ulkonäkö sopii parhaiten nuoreen leppälintu-koiraaseen syksytalvella. Sellaisia ei Suomessa tavallisesti nähdä, koska syksytalvella ne ovat jo meiltä lähteneet. Talvikauden aikana höyhenpuku kehittyy aikuisen koiraan ulkoasuun ja tähän aikaan kevättä viime vuotisen leppälintu-koiraan pitäisi siis olla "oikean näköinen". Eli vähintäänkin linnun väritys on kehittynyt väärässä rytmissä. Linnun rintapuolella on Ronin mukaan epätavallisen paljon tummaa, jos olisi nuori leppälintu kyseessä. Koska lintu laulaa kuin mustaleppälintu ja ulkonäkö ei oikein sovi ainakaan tyypillisesti kehittyneisiin kummankaan lajin yksilöihin, niin Ronin oletus on että kyseessä on näiden kahden lajin risteymä.


Hieman taustoituista leppälintuihin. Tavallinen leppälintu on melko yleinen pohjoisen Euroopan pesimälaji. Mustaleppälintu on sen läheinen vastinlaji Keski-Euroopassa. Mustaleppälintu on yleinen Baltiassa ja pieni kanta pesii Etelä-Suomessa. Pohjois-Karjalassa oikeita mustaleppälintuja nähdään alle kymmenen kertaa vuodessa. En ole tätä kirjoittaessa varma onko mustaleppälintua ikinä nähty Polvijärvellä. Ainakaan sitä ei ole havaittu vuoden 2006 jälkeen, jonka jälkeiseltä ajalta havainnot on helposti katsottavissa sähköisestä Tiira-tietokannasta. Koska kyseessä on lähisukulaiset lajit, niin ne voivat risteytyä. Helpoiten risteymä saa alkunsa siellä, missä jompikumpi puhdas laji on vähälukuinen ja lähilaji yleinen. Tämän Savirannan linnun toinen emo saattaisi siten olla pohjoiseen joutunut mustaleppälintu, joka on pariutunut leppälinnun kanssa. Tai sitten etelään jäänyt leppälintu on kelpuuttanut mustaleppälinnun. Sellainen risteymä oleili mm. muutama vuosi sitten Joensuussa. Sattumoisin se lintu oli ihan tässä minun kaupunkiasunnon vieressä Utrassa. Johtuuko sukunimestä että omituiset leppälinnut seuraa minua ;-)


Risteymissä lopputulos voi olla vaihteleva. Väisäsen Roni pyydysti ja kuvasi Utran risteymän tarkan tieteellisesti. Utran lintu lauloi leppälintumaisemmin, mutta ulkonäössä oli enemmän mustaleppälintua. Savirantalaisessa siis vaikuttaisi laulu ja ulkonäkö olevan päinvastoin.



Jotakin voi koettaa arvailla myös linnun olinpaikasta ja ajankohdasta. Mustaleppälintu on omalla alueellaan varhainen muuttaja, joten siihen sopii tämän ilmestyminen nyt, kun tavallisia leppälintuja ei juuri vielä ole saapunut. Leppälintu on metsälaji, joka usein elää kaukana asutuksesta mäntyvaltaisissa metsissä. Tosin leppälintu voi pesiä myös maatalojen pihoissa ja taajamien omakotitalo-alueilla. Mustaleppälintu on omalla levinneisyysaluellaan vahvasti pihalintu. Varpusen ja västäräkin kaverina maataloissa ja muualla asutuksen keskellä.


Jotta tämmöinen varsin mielenkiintoinen tapaus!



Ylläolevaa saa vapaasti käyttää esim. Out.Seudun Tornien taisto-jutun jatkona ja Hovikuvaajan kotisivuilla.

                                                                                    TEKSTI:    t.Janne Leppänen