UUTTUKYYHKY
29.3 - 30.3.2021

Uuttukyyhky oleili Polvijärven Oriniementiellä ja lähimetsissä.
Hovikuvaaja sai 29.3 viestin Janne Leppäseltä kyseisestä linnusta. Kiitos Jannelle !
Ei kahdesti Jannen tarvinnut "houkutella" hovikuvaajaa uuttokyyhkyä kuvaamaan.
Uuttukyyhky harvinainen laji nähtävyys leveysasteilla.29.3.- 30.3 illat oli sateisia ja siten kehno sää kuvata. Satoi ja oli tuulista.
Jotain kuvallista antia uuttokyyhkystä.

Janne Leppäsen kirjoittama juttu uuttukyyhkystä kuvien alapuolella.


Tienvarsi metsässä uuttukyyhky katseli sateessa kuvaavaa hovikuvaajaa.

Uuttu noukki tieltä ja tienreunasta jotain ateriaksi sopivaa.

Kun yritin lähestyä lintua kävellen tietä pitkin, lähelle en päässyt.
Välimatka lintuun lähemmillään oli noin sadan metrin luokkaa.
Lähestyin kävellen tiellä olevaa uuttukyyhkyä, sepäs ponkasi lentoon ja lähimetsän oksalle istumaan.

Väritykseltään uuttukyyhky siniharmaa ja siiven kärjessä mustaa.
 Kaulassa vihreää hohdetta ja rinnassa punertavaa.
Satoi suhteellisen rankasti (kuurosade) kuvaa ottaessa.

Uuttukyyhkyllä rinta punertava.
                  

        Teksti: Janne Leppänen                                                    


                                                                             2 Uuttukyyhky kevään tuojana
                              

Päättyvä talvi vaikka alkoikin myöhään ehti sentään muutaman kuukauden verran olemaan luminen Wanhan ajan talvi ja pakkasiakin koettiin. Nyt ollaan kuitenkin jo päästy kevääseen ja maaliskuun lopun lämmin jakso sai ensimmäiset muuttolinnut liikkeelle.
Kirjoittajan tiedossa on seuraavat jo maaliskuun aikana saapuneet lajit ja varhaisimmat päivämäärät lehden levikkialueelta. Tietolähteenä on käytetty mm. lintuhavaintopalvelu Tiiraa.
Merikotka 7.3
Harmaalokki 14.3
Mustarastas 18.3
Töyhtöhyyppä 24.3
Laulujoutsen 24.3
Pulmunen 25.3
Telkkä 26.3
Uuttukyyhky 27.3
Vihervarpunen 28.3
Kottarainen 28.3
Sepelkyyhky 28.3
Kurki 28.3
Hiirihaukka 28.3
Peippo 31.3

Saapuneiden listalla on tyypillisiä ns. säämuuttajia. Ainakin osa näiden lajien yksilöistä talvehtii Euroopassa melko pohjoisessa ja ovat kylmänkestäviä. Ne seuraavat kevään etenemistä ja saattavat kelin uudelleen kylmetessä kääntyä takaisin etelään. Ainakin mustarastaita voi ruokintapaikoilla talvehtia Pohjois-Karjalassakin, joten maaliskuussa pihamaalle ilmestyneellä linnulla ei välttämättä kovin pitkää matkaa takana ole.
Viime aikojen harvinaisin laji on ollut uuttukyyhky, joita meilläpäin ei nähdä edes joka vuosi. Outokummun Rannan Juvolassa nähtiin yksi uuttukyyhky jo 27.3 ja Jakaranlahdella muuttava 30.3. Polvijärvellä Oriniemellä nähtiin yksi uuttukyyhky 29.3 ja toinen yksinäinen samana päivänä Rauanlahdella. Mahdollisesti nämä löysivät toisensa, koska aprillipäivänä Oriniemen paikalla olikin sitten jo kaksi tiiviisti yhdessä.

Uuttukyyhkyn pesimäkannaksi Suomessa on arvioitu 2000-5000 paria ja vähälukuisuutensa vuoksi se on rauhoitettu laji, toisin kuin metsästettävä sepelkyyhky. Pesimäkanta keskittyy Lounais-Suomeen ja kapealle kaistaleelle rannikoita myöten Ouluun asti. Jostain syystä laji viihtyy meri-ilmastossa ja vain yksittäisiä pareja pesii harvinaisena sisämaassa. Pesintöjä on todettu esim. Liperissä ja Joensuussa. Polvijärvellä nähty pari onkin mielenkiintoinen. Onko kyseessä oikeasti alueelle pesimään jäävät linnut, vaiko vain etelätuulen mukana liikkuneet harhailijat?

Kooltaan uuttukyyhky on selvästi sepelkyyhkyä ja keskimäärin hieman kesykyyhky-puluakin pienempi. Väritykseltään uuttukyyhky on kauniin siniharmaa, siiven ja pyrstön kärjissä mustaa. Kaulalla on vihreää hohdetta ja rinnassa punertavaa. Istuvalta linnulta voi nähdä siivellä olevan kapean mustan poikkijuovan. Vanhan sepelkyyhkyn valkoiset merkit siiviltä ja kaulasta puuttuvat. Kannattaa muistaa että keskikesästä lähtien nähtävillä on myös nuoria sepelkyyhkyjä, joilla ei vielä ole valkoista kaulalaikkua. Jotkin pulut ovat varsin samannäköisiä kuin uuttukyyhky, mutta ns. luonnonmuodon värisillä harmailla yksilöillä on lähes aina valkoinen yläperä, eli selän alaosan ja pyrstön tyven välinen alue.

Pesänsä uuttukyyhky tekee vanhaan palokärjen koloon. Pesäpaikaksi sopii myös telkän- tai helmipöllön kokoluokan pönttö. Pesimäympäristönä se suosii vanhoja lehti- ja sekametsiä, eli sellaisia paikkoja, joista palokärjen kolojakin voisi löytyä. Toisaalta pesä voi olla pellon keskellä muutaman puun saarekkeessa. Tärkeintä luontaista ravintoa ovat heinän- ja rikkakasvien siemenet, joita se etsii pelloilta ja tienpientarilta ja myös viljanjyvät pelloilta kelpaavat.

Kilpailussa pesäkoloista uuttukyyhky on heikko. Se joutuu väistämään niin pöllöjä, naakkaa, kuin telkkää ja oravaakin. Toisaalta vapaan kolon löytäessään uuttukyyhky on tehokas pesijä. Vaikka poikueessa on vain kaksi munaa, niin poikueita voi kesäkauden mittaan olla 3-4. Ne voivat myös odottaa että varhain pesivän vahvemman lajin poikue lähtee ja ehtivät vielä sittenkin yhden taikka kaksi poikuetta kasvattamaan. Jos kolo taikka pönttö on riittävän tilava, niin keskenkasvuiset vanhemmat poikaset voivat istua yhdessä nurkassa koiraslinnun ruokittavana ja naaras jo hautoo toisessa nurkassa uusia munia. Elokuu on sekä sepel- että uuttukyyhkylle vielä tehokasta pesimisaikaa ja etenkin Lounais-Suomessa viimeiset uuttukyyhkyn poikaset lähtevät pesistä vasta lokakuun alussa.